Examenfraude: je kunt immers niet iedereen ontslaan

Advocaat Palthe Oberman Advocaten

Hoe moet naar examenfraude bij accountantsorganisaties worden gekeken vanuit arbeidsrechtelijk perspectief? Als sprake is van een bedrijfscultuur, kan ontslag van een handvol medewerkers als willekeur worden gezien.

Marcus Draaisma

Accountants en de consultants van de grote accountantsadvieskantoren (oob-kantoren) worden beticht van examenfraude, te weten het delen en helpen bij het geven van antwoorden. Bij KPMG Nederland zou het volgens eigen opgave gaan om honderden medewerkers. Het is nog niet bekend om hoeveel medewerkers het bij de andere grote accountantskantoren gaat. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Hoe kan naar deze examenfraude worden gekeken vanuit arbeidsrechtelijk perspectief? Bij KPMG-vestigingen in de VS, het VK, India, Colombia en Australië werden al sinds 2016 antwoorden gedeeld bij het maken van toetsen. De PCAOB (Amerikaanse toezichthouder voor accountantskantoren die klanten hebben die een notering hebben op de Amerikaanse beurs) heeft hiervoor boetes opgelegd die variëren in hoogte. Maar geen van alle zijn ze zo hoog als de boete van 25 miljoen dollar die onlangs aan KPMG is opgelegd.

[….]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Gemeente Heemstede
3.895 - 5.621
Medior
Heemstede
Gemeente Bloemendaal
5.008 - 6.777
Medior
Overveen
Omgevingsdienst Haaglanden
Max. 6.072
Medior
Den Haag
Top vacature