‘Met dit akkoord zal onze productiviteit niet groeien’

PwC

PVV, VVD, NSC en BBB hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt en hopen daarmee een nieuw kabinet te vormen. Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC, ziet dat er weinig aandacht is voor investeringen in productiviteitsgroei.

De teerling is geworpen. Er ligt een hoofdlijnenakkoord en een nieuw kabinet lijkt in aantocht. En alhoewel op veel beleidsterreinen nog niet duidelijk is hoe de gestelde doelen moeten worden behaald, kun je wel een inschatting maken wat het hoofdlijnenakkoord betekent voor economische groei op de lange termijn in het algemeen en de productiviteitsgroei in het bijzonder.

Het is buitengewoon problematisch als de toch al lage productiviteitsgroei in Nederland nog verder inzakt. Als gevolg van het afnemende arbeidsaanbod zakt de groei van de Nederlandse economie sowieso richting 2040 al onder de één procent.

Hoofdlijnenakkoord: weinig aandacht voor afnemend arbeidsaanbod

Het hoofdlijnenakkoord besteedt nagenoeg geen aandacht aan dat afnemende aanbod. Al is het goed te lezen dat de vier partijen — ondanks beloften in sommige verkiezingsprogramma’s — niet morrelen aan de in 2014 doorgevoerde verhoging van de AOW-leeftijd en de koppeling daarvan aan de levensverwachting. Wel is het de bedoeling arbeids- en kennismigratie te matigen, wat de arbeidsmarktekorten zal vergroten.

[….]


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Gemeente Heemstede
3.895 - 5.621
Medior
Heemstede
Gemeente Bloemendaal
5.008 - 6.777
Medior
Overveen
Omgevingsdienst Haaglanden
Max. 6.072
Medior
Den Haag
Top vacature